Słodko-wytrawna tarta to danie, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Andrzej Polan wykorzystał sprawdzone połączenia smaków i przygotował kruche ciasto z wyjątkowo aromatycznym farszem. O tym przepisie warto sobie przypomnieć, zwłaszcza gdy spodziewamy się bardzo głodnych gości.
Kruche ciasto z dodatkiem orzechów włoskich? Tego zapewne jeszcze nie próbowaliście! Andrzej Polan znów zaskakuje, dodając do klasycznych przepisów garść własnych pomysłów. A idealnie wypieczone ciasto dopełni farsz, którego smak urzeknie największego niejadka.
Składniki:
400 g mąki pszennej
100 g orzechów włoskich
200 g masła
4 jajka
Do smaku: Tymianek suszony, Sól morska Prymat
Składniki na farsz:
3 ziemniaki gotowane
2 cebule czerwone
4 obrane połówki gruszek
100 ml śmietanki 30%
2 jajka
50 ml mleka
100 g sera pleśniowego
3 łyżki masła klarowanego do smażenia
Do smaku: Gałka muszkatołowa mielona, Rozmaryn suszony, Pieprz biały mielony, Sól morska Prymat
Do dekoracji: truskawki
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.