Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7

Czy zapiekanka musi mieć pół metra, aby się nią najeść? Jak podać tradycyjną bagietkę z ulubionymi dodatkami, żeby było nie tylko smacznie, ale też pomysłowo? Andrzej Polan ma odpowiedź na te pytania w dzisiejszym odcinku „Doradcy Smaku”.
Zapiekanka warzywna to jedno z najszybszych do przygotowania dań na ciepło. Idealna dla wegetarian, ale także jako urozmaicenie mięsnych posiłków. Zapiekankę możemy zaserwować w sposób, który będzie przypominał tartę. Czerstwą bagietkę kroimy w cienkie kromki i wykładamy nią dno tortownicy. Na wierzch dodajemy ulubione składniki i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.
Składniki:
1 długa bagietka pszenna
250 ml śmietany 30%
5 jajek
300 g pieczarek
1 cebula
400 g cukinii
100 g sera żółtego tartego
2 łyżeczki Musztardy sarepskiej Prymat
2 łyżki Bułki tartej Prymat
1 pomidor
Kapary Smak
Olej do smażenia
Do smaku: Bazylia, Oregano , Sól morska, Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się