Tort bezowy to deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Sam wygląd zachęca do zjedzenia go w całości, a gdy dołożymy do tego smak, trudno nam się oprzeć.
Beza kojarzy się ze smakiem słodkiego dzieciństwa. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest łatwo ją przygotować. Cała sztuka polega na dobrym pieczeniu, a następnie suszeniu. Andrzej Polan pokaże nam, jak najprościej przygotować ten elegancki deser. Słodycz bezy połączy z cierpkim smakiem jagód. Z kolei krem podbije aromat goździków oraz miodu. Kto z Was przyłączy się do „bezowego wyzwania”?
Blaty bezowe:
250 g białek (7 szt.)
300 g drobnego cukru
Goździki całe Prymat
Sól morska drobnoziarnista Prymat
Składniki na nadzienie:
1 l śmietanki 36%
4 łyżki miodu
300 g jagód mrożonych lub świeżych
100 g serka naturalnego
Świeża mięta do dekoracji
Laska wanilii Prymat
Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.