Doradca Smaku VI: Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką, odc. 26

Królujący na stołach podczas świąt, imienin, bankietów, małych i dużych uroczystości, sernik na zimo wcale nie musi być skomplikowany. Oto dowód – sernik wg przepisu Andrzeja Polana jest nie tylko szybki w przygotowaniu, pyszny, ale także świetnie wygląda.
Jeżeli chcesz zrobić wrażenie na gościach podaj sernik w nietypowej formie – masę umieść w atrakcyjnym słoiczku, na wierzch nałóż karmelizowaną porzeczkę, a całość przykryj ułożoną na łyżeczce „dachówką” z migdałami.
Składniki:
Masa:
400 g serka naturalnego homogenizowanego
250 g białej czekolady
1 Laska wanilii Prymat
Dachówka z migdałami:
50 g drobnego cukru
25 g masła
25 g mąki
1 białko
40 g płatków migdałowych
Do smaku: Sól morska drobnoziarnista, Cynamon mielony Prymat
Karmelizowana porzeczka:
400 g czarnej porzeczki
150 g drobnego cukru
Do smaku: Chili pieprz cayenne Prymat
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się