Doradca Smaku VI: Placki węgierskie z aromatycznymi pomidorami, odc. 33

Placki ziemniaczane to nie tylko specjalność polskiej kuchni. Są także uwielbiane na Węgrzech, gdzie nazywa się je langoszami i podaje najczęściej z masłem czosnkowym, śmietaną z cukrem, czy z tartym serem i szynką.
Placki ziemniaczane możemy przyrządzać na różne sposoby. Polakom najczęściej smakują z dodatkiem gęstego i treściwego gulaszu. U nas tym razem sięgniemy po tradycyjny przepis na węgierskie langosze i jak zawsze nieco go urozmaicimy. No to zapraszam na prawdziwe drożdżowo-ziemniaczane placki zwane langoszami z dodatkiem aromatycznych pomidorów przyprawionych idealnym do tego duetem: bazylią i oregano.
Składniki na ciasto (8 placków):
250 ml mleka
30 g świeżych drożdży
400 g mąki
2 duże lub 3 średnie ugotowane ziemniaki
Do smaku: Sól morska Prymat
500 ml oleju rzepakowego
Dodatki do placków:
5 pomidorów polskich
20 ml octu jabłkowego
100 g sera żółtego
200 ml śmietany 18%
Ogóreczki konserwowe z chili Prymat
Do smaku: Bazylia suszona, Oregano suszone, Pieprz cytrynowy, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się