Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1

Podobno indyk do Polski trafił ze Stanów Zjednoczonych. Jednak to tutaj przyrządza się go znacznie częściej niż za oceanem, gdzie obecnie serwowany jest od wielkiego święta. I bardzo dobrze, że polubiliśmy się z indykiem, bo nasze zdrowie na pewno na tym nie straci - w końcu indyk jest mięsem szczególnie docenianym przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę!
Tym razem Andrzej Polan zdradza, jak smacznie przygotować całego indyka. W końcu coraz chętniej sięgamy po chude mięso. Nie możemy jednak zapomnieć o kilku ważnych kwestiach, aby przyrządzany przez nas indyk nie był przesadnie suchy. To danie jest również doskonałym pomysłem na obiad lub uroczystą kolację, jeśli odpowiednio go przygotujemy będzie nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny. W tym odcinku przekonam Was, że pieczony indyk w słodko-ostrym sosie smakuje znakomicie!
Składniki:
Indyk cały (ok. 3,5 kg)
400 g masła
4 pomarańcze
2 cytryny
2 jabłka
3 czerwone cebule
1 biała cebula
1 korzeń pietruszki
4 łyżki miodu wielokwiatowego
4 łyżki Musztardy czeskiej Prymat
200 ml syropu klonowego
Po 1 garści suszonych owoców: żurawina, daktyle, morele, rodzynki
300 ml mrożonych czerwonych porzeczki
2-3 łyżki octu jabłkowego
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny, Tymianek suszony, Majeranek suszony, Kminek mielony, Gałka muszkatołowa mielona Prymat.
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się