Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2

Jak wyglądają gołąbki, które najczęściej przygotowujemy we własnych domach? Bez wątpienia są pełne pysznego, dobrze doprawionego farszu z ryżu i mielonego mięsa. Jednak tym razem Andrzej Polan postanowił przełamać klasyczną, znaną powszechnie recepturę i proponuje nam oryginalne gołąbki z... dorsza.
Tradycja tradycją, ale czasem warto pokusić się o małe zmiany, szczególnie w kwestii naszych kulinarnych przyzwyczajeń. W końcu nikt nie zabroni nam przygotować gołąbków w zupełnie nowym wydaniu. W kuchni "Doradcy Smaku" wariacja na temat tradycyjnego polskiego dania przeszła najśmielsze oczekiwania! Okazało się, że dorsz w towarzystwie odpowiednio dobranych dodatków idealnie komponuje się z... sałatą i pieczonymi winogronami!
Składniki:
2 duże główki sałaty rzymskiej (ok. 8-10 dużych liści)
800 g zmielonego filetu z dorsza
2 łyżki majonezu
2 łyżki Bułki tartej Prymat
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
500 ml Rosołu warzywnego Kucharek
3 łyżki Chrzanu tartego Smak
240 ml śmietany 18%
50 g sera żółtego
Po 300 g winogron zielonych i czerwonych
2 łyżki miodu
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny, Pieprz biały mielony, Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat, cukier
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się