Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40

Polska kuchnia ziemniakiem stoi. A dziś został nie tylko nafaszerowany, ale i podany z chłodnikiem pomidorowym. Sprawdźcie sami.
Nasz rodzimy ziemniak pojawia się najczęściej w daniach głównych, sałatkach, zupach, a nawet w kolacjach. Uwielbiamy jego smak i pewnie niejedno z nas przyznałoby się od razu, że nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez tego wspaniałego dodatku. A że wiosna już w pełni to i młodych ziemniaków dostatek. Dlatego też warto skorzystać z sezonowych produktów i przygotować dla domowników coś pysznego. Dziś polecam faszerowane pastą rybną i zapiekane ziemniaczki. Do tego polska wariacja na temat gazpacho – czyli chłodnik pomidorowy. Zestaw dla niejednego miłośnika ziemniaczków.
Jedno jest pewne - ziemniaki należy cenić i zestawiać zawsze z doborowym towarzystwem.
Dzisiejszy odcinek zakończył kolejny, 6. już sezon programu Doradca Smaku. Dziękujemy, że byliście z nami :)!
Składniki:
6 średnich ziemniaków
50 g sera żółtego tartego
1 łyżka cukru
100 g serka mascarpone
1 szt wędzonego dorsza
5 pomidorów
100 ml oleju rzepakowego
20 ml octu winnego
2 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat
2 łyżeczki Chrzanu tartego Smak
5-6 gałązek świeżego szczypiorku
Do smaku: Pieprz czarny grubomielony, Przyprawa do ziemniaków, Sól morska Prymat
Do dekoracji: świeży koperek
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (3)