Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23

10.04.2017
Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23

Andrzej Polan uwielbia zmieniać zwykłe przepisy tak, aby powstało z nich coś wyjątkowego. Dorsz z warzywami to dla miłośników ryb klasyka, ale co powiecie na usmażenie ryby na pergaminie i dodanie do przepisu maślanki?

 

Rybę podamy z ziemniaczanymi rosti, czyli szwajcarskimi plackami. Wersja placków przygotowanych z surowych startych ziemniaków najczęściej przygotowywana jest w rejonie Zurychu. Andrzej Polan zmodyfikował ten przepis i zamiast smażenia upiekł placki z dodatkiem startego sera gouda.  „Doradcę Smaku” oglądajcie od poniedziałku do czwartku o 20.10 w TVN.

Czy wiesz, że … Cząber dodany do placków ziemniaczanych nie tylko nadaje potrawie wyjątkowy aromat, ale też ułatwia trawienie.

 

Doradca Smaku VI: Dorsz z warzywami w maślance i plackami rosti, odc. 23 

 

Składniki:

400 g filetu z dorsza
4 ziemniaki
100 g sera żółtego gouda
1 l wody
300 g fasolki szparagowej
100 g groszku zielonego
300 ml maślanki
100 ml śmietany 18%
1 łyżka octu winnego
150 ml oleju rzepakowego
Kilka gałązek świeżego koperku
1 łyżka cukru
Do smaku: Cząber, Majeranek, Gałka muszkatołowa cała, Pieprz cytrynowy, Pieprz czarny mielony, Sól morska Prymat.

 

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat