Doradca Smaku VI: Chłodnik ogórkowy z chlebkiem do odrywania, odc. 37

Tradycyjny chłodnik kojarzy się z kuchnią litewską. Andrzej Polan proponuje chłodnik ogórkowy z dodatkiem ziołowego chlebka. To nie tylko brzmi, ale też smakuje wyśmienicie!
Czy ogórki muszą kojarzyć się z warzywem na kanapkę lub mizerią do obiadu?! Oczywiście, że nie! Dzisiaj Andrzej Polan proponuje chłodnik z ogórków małosolnych. Z dodatkiem świeżego kefiru oraz koperkiem smakuje obłędnie, szczególnie o tej porze roku. Zupa została też urozmaicona pieczonym chlebkiem, którego smak podbijają suszone pomidory z naturalnym serkiem. To musi być pyszne, prawda?!
Chlebek:
1 kg mąki pszennej
1 jajko
200 ml oleju
300 ml wody
150 ml mleka
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
100 g drożdży
100 g serka śmietankowego
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
Pomidory suszone Smak
Do smaku: Zioła prowansalskie Prymat
Chłodnik:
9 ogórków małosolnych
1 l kefiru
100 ml śmietanki 30%
100 ml zakwasu żytniego
koperek świeży
Musztarda Miodowa Prymat
Do smaku: Sól ziołowa, Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się