Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty

Jeśli lubicie proste, lecz niebanalne rozwiązania, to ten przepis przypadnie Wam do gustu. Andrzej Polan proponuje, abyście przyrządzili dla swoich domowników zawijańca z wołowiną. Jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Zobaczycie sami – będzie szybko i łatwo, ale też pysznie.
Sekret niesamowitego smaku tego dania tkwi w farszu. Wśród jego składników znajdują się m.in. pomidory, ryż, rodzynki i wołowina. Brzmi ciekawie, prawda? A to dopiero początek! Tak powstały farsz koniecznie trzeba doprawić np. Przyprawą do wołowiny Prymat, która podkreśli jego smak i nada mu niezwykły aromat, a następnie otulić parzonymi liśćmi kapusty.
Czy wiesz, że… zawijańce równie dobrze smakują z jogurtem greckim? Z powodzeniem zastępuje on klasyczny sos pomidorowy, którym najczęściej polewane są standardowe gołąbki.
Składniki:
1 kapusta zielona (około 10 liści)
400 g mielonej wołowiny
2 szklanki ryżu
3 żółte cebule
100 g rodzynek
1 łyżka pasty paprykowej
4 polskie pomidory
świeża włoszczyzna
Rosół warzywny Kucharek
50 g sera parmezan
Bułka tarta Prymat
1 mały pęczek szczypiorku
200 ml jogurtu greckiego
Przyprawa do wołowiny Prymat
Olej sezamowo-rzepakowy
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska Prymat, cukier
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się