Doradca Smaku V: Wuzetka malinowa, odc. 33

Powiedzenie "niebo w gębie" to za mało, aby opisać smak malinowej wuzetki. Kakaowy, puszysty biszkopt w towarzystwie delikatnej bitej śmietany i owocowego nadzienia to deser uwielbiany przez tysiące Polaków. Ze względu na swoją szczególną historię wuzetka została okrzyknięta królową warszawskich kawiarni.
Zachwycamy się zagranicznymi słodkościami: tortem wiedeńskim, francuskim crème brûlée czy belgijskimi czekoladkami, a tak naprawdę powinniśmy być dumni z polskiego dorobku cukierniczego. Wuzetka, czyli warszawski torcik, powstała w połowie XX wieku przy okazji konkursu na ciastko, które miało stać się symbolem stolicy. Tak też się stało, wuzetka przypadła nam do gustu i do dziś możemy kupić ją w niemalże każdym sklepie ze słodkościami. Nic dziwnego, że na temat wuzetki powstało już mnóstwo wariacji, być może to malinowa propozycja Andrzeja Polana przypadnie Wam do gustu?
Składniki:
1 l śmietany 30%
2 łyżki serka mascarpone
1 cytryna
3 łyżki drobnego cukru
Cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy
400 g malin
150 ml czystego alkoholu
1 tabliczka czekolady gorzkiej
100 g masła
Do dekoracji: świeże maliny, kilka listków mięty
Biszkopt:
15 jajek
75 g mąki pszennej
75 g kakao
¾ kostki masła
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do smaku: Cynamon mielony, Imbir mielony, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się