Doradca Smaku V: Wpadła śliwka w kompot, odc. 16

Dla wszystkich łasuchów lubiących śliwki ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę! Śliwki węgierki podane w towarzystwie cynamonu i goździków Prymat to bardzo delikatna i ciekawa kompozycja smakowa.
Prezentowany deser to prawdziwy symbol jesieni, ponieważ zawiera soczyste śliwki oraz rozgrzewający imbir Prymat. Andrzej Polan przygotował kompot w wersji jakiej jeszcze nie znacie. Bazą deseru jest sok z cytryny, dodany budyń śmietankowy sprawił, że konsystencja tej pyszności będzie gęsta i dokładnie otuli każdą śliwkę.
Taki smaczny deser to dobry pomysł dla wszystkich, którzy uwielbiają śliwki. Podane w przezroczystych słoiczkach prezentują się doskonale. Kto da się skusić?
Składniki:
2 cytryny
500 g śliwek węgierek
Budyń śmietankowy
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 g cukru
200 g mąki pszennej + 1 łyżka do śliwek
200 g twarogu niezmielonego
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Do smaku: Cynamon mielony, Imbir mielony, Goździki, Sól morska Prymat
Do dekoracji: cukier puder, świeża mięta
Przepis znajdziesz TUTAJ.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się