Panierowany w bułce tartej, smażony na maśle i podawany z kawałkiem cytryny – taki powinien być idealny sznycel wiedeński. W oryginalnym przepisie robiony jest tylko i wyłącznie z mięsa cielęcego, ale tych rygorystycznych norm trzymają się głównie Austriacy. W kuchni Andrzeja Polana króluje polędwica wieprzowa z chrupiącą sałatką.
Na talerzu zagościły w końcu tradycyjne smaki. Sznycel, inspirowany wiedeńskim, to propozycja obiadowa dla tych, którzy uwielbiają klasyczne gotowanie. Prawdopodobnie tak przyrządzony kawałek polędwicy znajdzie wielu zwolenników, ponieważ do złudzenia przypomina znanego wszystkim kotleta schabowego. Andrzej Polan natomiast pokusił się o oryginalne dodatki: w tym przypadku sznycel zamiast z cytryną podawany jest z sadzonym jajem... przepiórczym. W tej kompozycji i tak najważniejsza jest sałatka - chrupiąca i pełna aromatu pietruszki i estragonu. A wszystko za sprawą świeżych warzyw, takich jak rzodkiew czy kalarepa, które nadają daniu lekkości.
Składniki:
500 g małych ziemniaków
1 kalarepa
1 pęczek rzodkiewki
1 cebula dymka
200 g roszponki
150 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki Musztardy francuskiej Prymat
2 polędwiczki wieprzowe
8 jajek przepiórczych
3 jajka
200 ml śmietanki 18%
Mąka pszenna
Bułka tarta Prymat
Masło do smażenia jajek
Ok. 1 l oleju rzepakowego
1 pęczek koperku
Do smaku:
Natka pietruszki suszona, Estragon suszony, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.