W trakcie świąt, imienin i innych uroczystości stoły w polskich domach uginają się od nadmiaru potraw. Wśród nich nie może zabraknąć jednego, bardzo ważnego akcentu, który jest uwieńczeniem spotkania w gronie najbliższych. Mowa oczywiście o serniku - to bez niego trudno nam wyobrazić sobie jakiekolwiek przyjęcie.
Jeszcze niedawno sernik należał do bardzo wymagających ciast. Mielenie i doprawianie sera, namaczanie rodzynek, a dopiero potem pieczenie - to wszystko zajmowało całe popołudnie. Mimo że cenimy klasyczne serniki, takie jak wiedeński czy krakowski, to coraz częściej przyrządzamy go w nowych, mniej pracochłonnych odsłonach. Sernik na zimno to idealne rozwiązanie, aby w krótkim czasie cieszyć się smakiem delikatnego twarogu z ulubionymi dodatkami. I wcale nie musi być pełen bakalii. Andrzej Polan postawił na marchewkę i korzenny spód, a całość doprawił aromatycznym cynamonem, imbirem i kurkumą. Mam nadzieję, że to nowatorskie i pełne smaków połączenie na stałe zagości na waszych świątecznych stołach.
Składniki:
150 g korzennych herbatników
100 g orzechów włoskich
120 g masła
1 galaretka cytrynowa
2 marchewki
250 g zmielonego twarogu
200 g cukru pudru
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (schłodzone)
1 opakowanie fixu do ubijania śmietany
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Do smaku:
Imbir mielony, Cynamon mielony, Kurkuma mielona Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.