Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem

Jeśli lubicie rozpływający się w ustach, aromatyczny ser, to na pewno potrawa dla Was! Quesadillas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło cały świat. Ta kuchnia słynie z prostoty i intensywnych smaków, dlatego chrupiące placki idealnie nadają się na błyskawiczną, ale pyszną kolację.
Najbardziej uwielbiam potrawy na podstawie, których mogę tworzyć własne wariacje - do takich należy właśnie quesadillas. Niewiele trzeba, aby smakowała naprawdę wyśmienicie. A najwspanialsze jest to, że w plackach mogę zapiec właśnie to, co lubię lub akurat znajdę w swojej lodówce. Andrzej Polan zachwycił mnie swoją aromatyczną wersją, w której szpinak z dodatkiem gałki muszkatołowej idealnie komponuje się ze skarmelizowaną, w towarzystwie przyprawy do wina i piwa, gruszką.
Składniki
2 cebule szalotki
3 łyżki masła klarowanego
250 g szpinaku baby
4 gruszki
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Sok z ½ cytryny
2 kulki sera mozzarella
250 g sera z zieloną pleśnią
4 placki tortilli wieloziarnistej
Kilka Oliwek czarnych Smak
Do smaku: Sól morska, Pieprz kolorowy, Gałka muszkatołowa mielona, Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się