Ten przepis spodoba się wszystkim tym, którzy lubią łączyć różne smaki. Polędwiczka wieprzowa to delikatne i soczyste mięso, a z idealnie dobranymi dodatkami smakuje rewelacyjnie. Poznajcie pomysł Andrzeja Polana na ciekawą i smaczną wersję tego dania.
Polędwiczka została podana z ogórkiem i jeżynami. Takie zestawienie obiadowe przełamuje klasyczne przygotowanie tego mięsa. Smak potrawy dopełnia tymianek, rozmaryn oraz gałka muszkatołowa Prymat. Ciekawym sposobem na doprawienie polędwiczki jest wcześniejsze oprószenie deski do krojenia przyprawami i dokładne obtoczenie wieprzowiny w ziołach. Jeżyny, jako dodatek do mięsa sprawdzają się idealnie. Dzięki tym owocom poznacie polędwiczkę w zupełnie nowej odsłonie, która na pewno przypadnie Wam do gustu!
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
2 garści szpinaku baby
3 świeże zielone ogórki
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Ocet jabłkowy
1 cytryna
250 g jeżyn (mrożonych lub świeżych)
Musztarda sarepska Prymat
Olej rzepakowy
1 łyżka masła klarowanego
Do smaku: Owoc jałowca cały, Tymianek, Rozmaryn, Gałka muszkatołowa mielona, Pieprz czarny, Sól morska Prymat
Przepis znajdziecie TUTAJ.