Tatar kojarzy nam się głównie z posiekanym kawałkiem mięsa wołowego. Nie oznacza to jednak, że nie możemy odejść od klasycznej wersji tego dania, a w roli głównej przygotować warzywa lub ryby - oczywiście tylko te, które nadają się do jedzenia na surowo.
Dobrej jakości polędwica, jajko, cebula, ogórek kiszony i przyprawy – to przepis na znany nam wszystkim tatar wołowy. Andrzej Polan w programie „Doradca Smaku” postanowił odejść od oczywistych i wszechobecnych połączeń. Dlatego stworzył całkiem nową propozycję tatara z łososia w wersji… orientalnej. W tym przepisie zmieniło się wszystko: od głównego składnika, po dodatki i przyprawy. Przede wszystkim zamiast wołowiny wykorzystany został filet z łososia, drobno posiekana rybę nie połączył z cebulą i ogórkiem, ale z czerwoną papryką, pomidorem i kiełkami fasoli mung. A wymieszane ze sobą składniki zostały doprawione nie tylko pieprzem i solą, a także świeżą kolendrą i aromatycznym estragonem. Azjatycka wersja tatara na pewno podbije wasze podniebienia!
Składniki:
3 szalotki
100 g rodzynek
50 g kiełków fasoli mung
1 zielone jabłko
Pęczek szczypiorku
1 czerwona papryka
2 pomidory
400 g filetu z łososia
½ limonki
Garść świeżej kolendry
2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Olej sezamowo-rzepakowy
Olej rzepakowy
Do smaku:
Estragon suszony, Pieprz biały, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.