Doradca Smaku V: Makaron z warzywami

Każdego dnia stoimy przed dylematem: co ugotować na obiad. Na szczęście są dania jednogarnkowe. To rewelacyjny wynalazek dla osób zapracowanych i ciągle narzekających na brak czasu. Taki posiłek jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego niezwykle pożywny.
W jednogarnkowej potrawie może znaleźć się wszystko, co akurat znaleźliśmy w domowej lodówce. Nie ma jednego właściwego przepisu, dlatego dowolność produktów i przypraw jest nieograniczona. Andrzej Polan proponuje aromatyczny makaron z kolorowymi pomidorami, bazylią i oregano, ale to, co trafi na nasze talerze to już tylko nasza inwencja. Proporcje pomiędzy warzywami, mięsem a pozostałymi dodatkami także możemy odmierzyć według własnych upodobań. Tym razem zauroczyła nas wersja wegetariańska z makaronem, łodygami selera naciowego, papryczki chili i dojrzewającego sera, uzupełniona intensywnym bukietem ziół. Takiej kompozycji smaków w jednym garnku trudno się oprzeć!
Rada: Po krojeniu papryczki chili warto umyć ręce!
Składniki:
Pęczek włoszczyzny
Rosół warzywny Kucharek
3 cebule
1 seler naciowy
1 ostra papryka
600 g różnych odmian polskich pomidorów (różne kolory i rozmiary)
Kilka liści z krzaka pomidora
250 g makaronu spaghetti
100 g sera dojrzewającego
Olej rzepakowy do smażenia
Do smaku:
Bazylia otarta, Oregano, Liść lubczyku, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się