Czy możliwe jest odczarowanie piersi z kurczaka tak, aby przestały być nudne? To zadanie postawił przed sobą Andrzej Polan, który pokusił się o przygotowanie aromatycznych filetów w towarzystwie smażonego ananasa i kaszy z awokado. Według kucharza to właśnie nietypowe dodatki pozwalają przełamać monotonny smak drobiu.
Mięso z kurczaka to wyjątkowo wdzięczny produkt, który daje nam w kuchni wiele możliwości: można go smażyć, piec, wędzić, gotować i smażyć. Ponadto tworzy interesujące kompozycje smakowe z dodatkami słonymi, słodkimi, a nawet kwaśnymi. Mimo to filety z kurczaka mogły nam się po prostu "przejeść", choćby przez częstotliwość przyrządzania ich w naszych domach. Dlatego też tak istotny jest dobór dodatków! Być może odważna propozycja Andrzeja Polana to inspiracja na danie z kurczaka, której tak długo szukaliście?
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 ananas
1 dojrzałe awokado
1 szklanka ugotowanej drobnej kaszy jęczmiennej
Sok z ½ cytryny
1 łyżka miodu wielokwiatowego
2 łyżki jogurtu typu greckiego
Olej pistacjowo-rzepakowy
Olej rzepakowy
Do smaku: Przyprawa do kurczaka i dań z drobiu, Papryka ostra mielona, Kolendra cała, Sól morska Prymat
Do dekoracji: kilka liści roszponki
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.