Klasyczny dodatek do kanapek i dań głównych nieoczekiwanie zmienił swoje przeznaczenie. Okazuje się, że zielona sałata to także idealny składnik na... aksamitną zupę. W takiej wersji na pewno jej jeszcze nie próbowaliście, więc pozostaje tylko decyzja, kiedy w swoich domach przygotujecie ten przepyszny krem.
Dyniowy, brokułowy, marchewkowy czy buraczkowy - tymi kremami delektujemy się na okrągło i prawdopodobnie mogły nam się przejeść. Dlatego z pomocą w poszukiwaniu nowych połączeń smakowych przyszedł Andrzej Polan, który kreatywnie rozprawił się z sałatą masłową. Mimo że większość z nas nie kojarzy sałaty z zupą kremem, to zapewniam, że smak jest zniewalający. Całe danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a dla podkreślenia jego aromatu wystarczy naprawdę niewiele - pieprz kolorowy, kilka liści laurowych i niezastąpione ziele angielskie.
Składniki:
Pęczek włoszczyzny
3-4 średnie ziemniaki
2 łyżki serka mascarpone
1 duża główka sałaty masłowej
2 łyżki masła klarowanego
1 duża główka sałaty masłowej
2 łyżki masła klarowanego
1 kolba kukurydzy
1 łyżka miodu wielokwiatowego
Kilka jeżyn do dekoracji
Do smaku: Ziele angielskie całe, 2-3 Liście laurowe, Pieprz kolorowy, Sól morska Prymat
Sposób przygotowanie znajdziecie TUTAJ.