Sezon na zupy nigdy nie mija. W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszą się kremy – kiedyś kojarzone z jedzeniem dla dzieci, dziś podbijają świat gastronomii. Trudno już znaleźć restaurację czy bar, która w swoim menu nie serwuje pierwszego dania w postaci sycącego kremu.
Aksamitna, delikatna i pełna głębokich aromatów – taka powinna być idealna zupa krem. Jej podstawą jest oczywiście wywar z bulionu, czyli kwintesencja, gotowanych dość długo, warzyw korzeniowych. Natomiast wybór najważniejszego składnika, określającego smak zupy, to już tylko nasza inwencja. Trafnym zakupem będą produkty sezonowe, ponieważ wtedy będziemy mieli pewność, że to, co wrzuciliśmy do garnka jest najsmaczniejsze właśnie o tej porze roku. We wrześniu możemy delektować się pysznymi kremami z dyni, papryki czy kukurydzy. Andrzej Polan z kolei skorzystał z jabłek i przygotował purée, łącząc je z wędzonym dorszem oraz kremem z… kwaszonego ogórka. To zupełnie nowa odsłona znanej zupy ogórkowej, którą musicie spróbować!
Składniki:
Pęczek włoszczyzny
Rosół z kury Kucharek
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
550 g Przecieru ogórkowego Smak
3-4 łyżki serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
320 g wędzonego dorsza
Purée z jabłek:
2-3 jabłka
2 łyżki masła klarowanego
Purée z ziemniaków:
3-4 ugotowane ziemniaki
1 łyżka masła klarowanego
Do smaku:
Ziele angielskie całe, Kminek mielony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.