Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem

10.01.2017
Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem

Co łączy węgierską paprykę, polską śliwkę i hiszpańską tortillę? Aromatyczny gulasz z warzywami i kurczakiem. W przepisie Andrzeja Polana smaki typowe dla różnych kuchni, wcale nie muszą się wykluczać, wręcz przeciwnie! Mogą idealnie ze sobą współgrać, tworząc kompozycje, jeszcze nieznane, ale bardzo przyjemne dla naszych kubków smakowych.

Jak wiadomo: co kraj, to obyczaj. To samo dotyczy kuchni – każdy naród upatrzył sobie własne smaki, które połączyły się w oryginalne potrawy. Nikt jednak nie powiedział, że nie można ich modyfikować i dowolnie ze sobą mieszać. Dlatego u nas klasyczne leczo z papryką, pomidorami i cukinią zostało zestawione z kurczakiem, suszoną śliwką i… plackami tortilla. Dopełnieniem tego odważnego dania jest starannie dobrana kompozycja ziół: kminku, cząbru i pieprzu cytrynowego. To właśnie przyprawy łączą składniki, których nigdy wcześniej razem nie próbowaliśmy.

 

Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem

Składniki:

3 żółte cebule
4 czerwone papryki
6 pomidorów
2 średnie cukinie
250 ml passaty pomidorowej
3 pojedyncze piersi kurczaka
Kilka Suszonych pomidorów z czosnkiem Smak
100 g suszonych śliwek (bez pestek)
6 placków tortilli
2-3 łyżki gęstej śmietany
250 g sera mozzarella lub sera długo dojrzewającego
Pęczek natki pietruszki
Ok. 1 l oleju rzepakowego

Do smaku:
Papryka słodka mielona, Papryka ostra mielona, Cząber, Pieprz cytrynowy, Kminek mielony Prymat

Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 11.01.2017 20:39
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/384599/doradca-smaku-v-gulasz-z-papryki-cukinii-i-sliwek-z-kurczakiem-odc.-5.html Wszystkim tym, którym nie działa video ! Smacznego ;]
Doradca Smaku 15.09.2016 13:27
Róża1, może podzielisz się z nami przepisem?
Róża1 10.09.2016 16:52
robiłam też niedawno pierś drobiową w śliwkach przepyszny sos :-) , istna poezja smakowa :-).
Doradca Smaku 09.09.2016 08:05
Jeśli nie przepadasz za śliwkami możesz je pominąć w trakcie przygotowania potrawy! Pozostałe dodatki w zupełności wystarczą, aby danie było pyszne i treściwe!
Anonimowy 08.09.2016 20:35
Mozna czymś innym zastąpić śliwki ?
prymat