Co łączy węgierską paprykę, polską śliwkę i hiszpańską tortillę? Aromatyczny gulasz z warzywami i kurczakiem. W przepisie Andrzeja Polana smaki typowe dla różnych kuchni, wcale nie muszą się wykluczać, wręcz przeciwnie! Mogą idealnie ze sobą współgrać, tworząc kompozycje, jeszcze nieznane, ale bardzo przyjemne dla naszych kubków smakowych.
Jak wiadomo: co kraj, to obyczaj. To samo dotyczy kuchni – każdy naród upatrzył sobie własne smaki, które połączyły się w oryginalne potrawy. Nikt jednak nie powiedział, że nie można ich modyfikować i dowolnie ze sobą mieszać. Dlatego u nas klasyczne leczo z papryką, pomidorami i cukinią zostało zestawione z kurczakiem, suszoną śliwką i… plackami tortilla. Dopełnieniem tego odważnego dania jest starannie dobrana kompozycja ziół: kminku, cząbru i pieprzu cytrynowego. To właśnie przyprawy łączą składniki, których nigdy wcześniej razem nie próbowaliśmy.
Składniki:
3 żółte cebule
4 czerwone papryki
6 pomidorów
2 średnie cukinie
250 ml passaty pomidorowej
3 pojedyncze piersi kurczaka
Kilka Suszonych pomidorów z czosnkiem Smak
100 g suszonych śliwek (bez pestek)
6 placków tortilli
2-3 łyżki gęstej śmietany
250 g sera mozzarella lub sera długo dojrzewającego
Pęczek natki pietruszki
Ok. 1 l oleju rzepakowego
Do smaku:
Papryka słodka mielona, Papryka ostra mielona, Cząber, Pieprz cytrynowy, Kminek mielony Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.