Ragout to potrawa kuchni francuskiej, którą możemy porównać do znanego nam powszechnie gulaszu. W różnych regionach Francji to danie wykonuje się z innych składników: mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu, ryb lub samych warzyw. Wszystkie elementy jednogarnkowej potrawy powinny być pokrojone w równe kawałki i duszone w sosie, doprawionym oczywiście aromatycznymi ziołami.
Wbrew pozorom ragout nie jest dla nas niczym nowym. W naszych domach od dłuższego czasu zajadamy się daniami, w których wszystkie produkty możemy wymieszać i wrzucić do jednego garnka. Taka potrawa ma wiele zalet, poza walorami smakowymi, daje nam możliwość uruchomienia naszej wyobraźni i wyboru naszych ulubionych składników. Andrzej Polan zaproponował warzywne ragout z zielonego ogórka, gruszki i szalotki, doprawiając je musztardą francuską i koperkiem. Z filetami z dorsza i chipsami z ziemniaków tak przygotowane danie tworzy spójną i smakowitą całość.
Składniki:
600 g filetu z dorsza (4 kawałki ze skórą)
2 szalotki
5 łyżek masła klarowanego
1 łyżka cukru drobnego
1 łyżka mąki pszennej
250 ml Rosołu warzywnego Kucharek
2 gruszki
1 świeży ogórek
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki Musztardy francuskiej Prymat
1 duży ziemniak
Olej do smażenia
Do smaku: Kolendra cała, Koperek suszony, Pieprz czarny i Sól morska Prymat