Z jagodami, śliwkami, malinami, a przede wszystkim z kruszonką - to najbardziej znane odsłony uwielbianego przez nas ciasta drożdżowego. Smak tego prostego wypieku prawdopodobnie zna każdy, bo najczęściej kojarzy się nam z beztroskimi latami dzieciństwa.
Dla niektórych to właśnie ciasto drożdżowe jest ulubionym dodatkiem do popołudniowej kawy. Z kolei inni uważają je za relikt przeszłości i zamiast piec "nudnego" drożdżowca wolą przygotować bardziej wyrafinowany deser. Dla mnie ten smak to esencja tego, co w wypiekach cenię najbardziej, czyli słodkości, lekkości i puszystości. Andrzej Polan zaproponował idealnie wypieczone ciasto drożdżowe z czekoladą i orzechami pistacjowymi, skusicie się?
Składniki:
3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 jajka
100 g prażonych pistacji
Ciasto:
300 ml wody
150 ml mleka
75 g świeżych drożdży
100 g drobnego cukru
200 ml oleju pistacjowo-rzepakowego
1 kg mąki pszennej
Do smaku: Cynamon mielony, Imbir mielony, Ziele angielskie mielone, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.