Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30

24.10.2016
Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30

Ciasto drożdżowe kojarzy nam się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, które pojawiają się w naszych domach nie tylko w święta, ale też w zwyczajne dni. Przyzwyczailiśmy się piec popularnego drożdżowca z kruszonką i owocami, a nawet lukrem, przez co zapomnieliśmy, że idealnie smakuje też w wersji wytrawnej.

Tak naprawdę ciasto drożdżowe to idealna baza dla wielu potraw. Jednak to z jakimi produktami je połączymy zależy tylko od naszych preferencji smakowych i kulinarnej wyobraźni. Dla tych, którzy szukają wytrawnych inspiracji warto dodać, że drożdżowiec doskonale komponuje się z serem pleśniowym, warzywami korzennymi i różnymi rodzajami mięs. W kuchni Andrzeja Polana króluje wytrawne ciasto drożdżowe z grzybami, kurczakiem i serem mozzarella, a jego smak wzbogacają tymianek i estragon. Takiego połączenia aromatów musicie spróbować!

Doradca Smaku V: Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem, odc. 30

Składniki:
3 piersi z kurczaka
1 pęczek włoszczyzny
250 g boczniaków
2 łyżki masła klarowanego
1 por
5 jajek
200 ml śmietany 30%
2 kulki sera mozzarella
Musztarda francuska Prymat

Do smaku: Estragon, Tymianek, Pieprz czarny, Sól morska Prymat

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
150 ml mleka
300 ml wody
200 ml oleju rzepakowego
100 g drożdży
3-4 łyżki drobnego cukru
Sól morska drobnoziarnista Prymat

Do dekoracji:
świeży koper

Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (2)

26.10.2016 10:06
Ja też oglądałam, i dziś mam zamiar go zrobić
ben-ka 25.10.2016 13:12
Oglądałam ten odcinek, przepis świetny, warto z niego skorzystać !
prymat