Doradca Smaku V: Boczniaki w papierze ryżowym, odc. 14

Boczniaki można przygotowywać na wiele sposób. Jestem ciekawy czy jedliście już sakiewki z bocznikami? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie tych w wersji Andrzeja Polana. Boczniki smażone z selerem to kompozycja smakowa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom grzybów.
Całe danie jest w klimacie orientalnym za sprawą dodanego imbiru, kolendry i czarnego pieprzu Prymat. Nie zapomnijcie o dodaniu do grzybów kminku mielonego, dzięki niemu boczniakowe pyszności staną się lekkostrawne. Grzyby podane w sakiewkach to innowacyjny sposób na zachwycenie domowników. Dla urozmaicenia smaku dania głównego warto przygotować sos słodko-kwaśny, który z octem jabłkowym i z olejem sezamowo-rzepakowym smakuje rewelacyjnie. Sakiewki wystarczy polać sosem i gotowe!
Jest to ciekawe i smaczne danie, któremu nie można się oprzeć, dlatego na jednej dokładce na pewno się nie skończy.
Składniki:
200 g świeżych boczniaków,
1 pęczek szczypiorku,
1 seler,
1 opakowanie papieru ryżowego (4 arkusze),
Olej sezamowo-rzepakowy,
1 szalotka,
1 cebula dymka (biała część),
50 ml ciemnego sosu sojowego,
3 łyżeczki octu jabłkowego,
Do smaku: Kminek mielony, Kolendra cała, Imbir mielony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat,
Do dekoracji: świeża kolendra.
Po przepis zapraszam TUTAJ!
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się