Gdy aura za oknem nie sprzyja, warto przygotować obiad, który będzie rozgrzewający i bardzo sycący. W dzisiejszym odcinku Andrzej Polan zaprezentował barszcz ukraiński.
Porcja tej pysznej zupy to prawdziwa witaminowa bomba, ponieważ zawiera jabłko, marchew, seler i buraki. Wszystkie warzywa korzeniowe zostały drobno pokrojone w zapałki, a następnie podsmażone w towarzystwie kapusty kiszonej. Smak dania został podkreślony zielem angielskim, liściem laurowym oraz cząbrem Prymat. Tak dobrane przyprawy stworzyły danie, które nie tylko pięknie pachniało, ale też doskonale smakowało.
Wszyscy zwolennicy potraw o mocnym i wyrazistym smaku będą bardzo zadowoleni! Śmiało możecie dodać łyżkę chrzanu śmietankowego do barszczu. Dzięki niemu danie będzie intensywniejsze.
Składniki:
2 kg buraków czerwonych
Włoszczyzna
3 kwaśne jabłka
2 łyżki octu spirytusowego
Szczypta cukru
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 seler naciowy
200 g kapusty kwaszonej
150 g fasolki szparagowej
Olej rzepakowy do smażenia
150 ml śmietany 18% do ubicia (schłodzonej)
Pęczek szczypiorku
Chrzan śmietankowy Smak
Do smaku:
Liść laurowy Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Majeranek otarty Prymat
Cząber Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz kolorowy Prymat
Po przepis zapraszam TUTAJ
·