Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą

Zimą zapiekane dania to skarb! Są sycące, rozgrzewające, a w dodatku bardzo smaczne. Zapiekanki najczęściej kojarzą nam się z długą bagietką z dodatkiem żółtego sera i pieczarek, ale nic bardziej mylnego! Można je przygotować też z sezonowych warzyw, pełnoziarnistego makaronu czy kaszy i ulubionego kawałka mięsa.
Wiele kuchni świata ma swoje przepisy na zapiekane potrawy - Włosi przyrządzają lasagne, a Grecy musakę z mieloną jagnięciną. Do niedawna w polskich domach zapiekanka była bardziej kojarzona z niezdrowym fast foodem, a niżeli z szybkim, jednogarnkowym obiadem. Na szczęście trochę się u nas zmieniło i chętnie wkładamy do piekarnika to, co akurat mamy pod ręką. Andrzej Polan proponuje pysznego bakłażana z wędzonym boczkiem, kaszą i bryndzą, może skusicie się na aromatyczną zapiekankę w polskiej odsłonie?
Składniki:
2 duże bakłażany
Mąka pszenna do panierowania
150 g zmielonego wędzonego boczku
200 g bryndzy owczej
Olej rzepakowy do smażenia
Farsz:
1 cebula
1 czerwona papryka
200 g pieczarek
150 g kaszy pęczak lekko podgotowanej
5 pomidorów
½ pęczka natki pietruszki
Kilka Oliwek zielonych Smak
Do smaku:
Cząber, Oregano, Bazylia, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się