Doradca Smaku: Schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

Kiedy aura za oknami nie rozpieszcza, dobrze jest zjeść coś treściwego. Co tu dużo mówić, zawsze jest dobra pora na zjedzenie „schabowego”. Sprawdźcie, jak przygotowuje go Doradca Smaku.
W przepisie znalazło się trochę klasyki oraz zwyczajowo odrobina wariacji na temat jednego z najpopularniejszych i najbardziej ulubionych przez Polaków dań obiadowych. Spróbujcie tego mile łechcącego podniebienia dania z dodatkiem szynki parzonej, oliwek czarnych, parmezanu oraz gałki muszkatołowej.
Składniki:
400g schabu
2 jajka
200g Bułki tartej Prymat
15g parmezanu
150g szynki parzonej
150 g pieczarek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
3/4 l sosu pomidorowego
Oliwki czarne Smak
15 ml oleju
100ml porto
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy i kroimy w „szóstki”. Szynkę kroimy w małe kosteczki. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i pokrojoną szynkę. Dolewamy porto i dalej dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy gałką muszkatołową, zielem angielskim i solą. Powoli gotujemy sos. Kiedy uznamy że sos jest odpowiednio zredukowany zdejmujemy sos z ognia.
Schab oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry i rozbijamy. W misce rozbijamy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą i starty parmezan, mieszamy i panierujemy rozbite schaby. Panierowane schaby doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na drugiej patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
Oliwki czarne kroimy na pół i dodajemy na koniec do sosu. Na talerz wykładamy sos, obok kładziemy smażony schab.
Komentarze (3)