Czy Wasze mamy podawały Wam sałatkę z ryżem? Nawet jeśli nie, warto zainspirować się tym pysznym i kolorowym daniem, do którego Doradca Smaku ma duży sentyment.
Ta sałatka ryżowa, która łączy w sobie wiele zdrowych smaków. Znajdziemy tutaj rybę, jajka i wiele warzyw – oliwki, pomidora i ziemniaki. Można ją zjeść bez sosu, ale warto się pokusić o przygotowanie domowego majonezu – być może pierwszy raz w życiu.
Składniki:
250 g ryżu
2 jajka
1 pomidor
120 g Oliwek zielonych Smak
1 cebula
1 puszka tuńczyka
3 ziemniaki
Pieprz biały mielony Prymat
Majonez domowy:
2 żółtka
25 ml oleju
1 łyżka octu winnego
3 łyżki Musztardy rosyjskiej Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Do osolonej zimnej wody wsypujemy ryż i gotujemy do zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle ok. 15 – 20 minut).
Majonez domowy:
2 żółtka wrzucamy do miski i rozbijamy je. Dolewamy odrobionę wody i mieszamy. Następnie dodajemy musztardę ostrą rosyjską Prymat, mieszamy, a następnie dolewamy olej, nadal mieszając. Po uzyskaniu konsystencji majonezu, doprawiamy go solą i odrobiną octu winnego. Ponownie mieszamy i gotowy majonez odstawiamy do lodówki.
Ugotowane wcześniej i obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Cebulę drobno siekamy i dorzucamy do ziemniaków. Obranego uprzednio pomidora kroimy w kostkę. Do miski z ziemniakami dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, pokrojonego pomidora oraz oliwki zielone.
Ugotowane na twardo dwa jajka kroimy w kawałki i dodajemy do składników w misce. Ugotowany ryż odcedzamy, studzimy przelewając zimną wodą i odstawiamy.
Z lodówki wyjmujemy majonez i doprawiamy pieprzem białym mielonym.
Ostudzony ryż dodajemy do składników w misce, mieszamy a następnie dodajemy majonez. Całość porządnie mieszamy. Dla smaku i wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowaną sałatkę wykładamy do miseczek, dekorujemy zielonym listkiem bazylii i podajemy.