Sałatka z czerwonej kapusty lub inaczej kapusty modrej to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich przystawek. Możemy się nią zajadać jako dodatkiem do obiadu – dzisiaj jednak proponujemy ją w wersji dania samodzielnego.
Niezwykle przyjemny smak, chrupkość oraz paleta witamin mających zbawienny wpływ na zdrowie to cechy, które wyróżniają czerwoną kapustę. Ma ona licznych zwolenników, zajadamy się nią, gdyż świetnie komponuje się z mięsem. Połączona z octem uzyskuje jeszcze intensywniejszy kolor. Z dodatkiem jabłka i cebulki oraz odpowiednich przypraw – majeranku, gałki muszkatołowej i kminku tworzy pyszną sałatkę. Doradca Smaku proponuje dodanie do niej podsmażonego boczku i rodzynek.
Sałatka z czerwonej kapusty
Składniki:
1 kg czerwonej kapusty
300 g boczku wędzonego
2 jabłka
2 małe cebule
50 g rodzynek
szczypiorek
80 ml octu winnego
Kminek cały
Gałka muszkatołowa mielona
Majeranek otarty
Sposób przygotowania:
Rodzynki wrzucamy na chwilę do wody, żeby namokły.
Na patelnię wlewamy ocet winny i podgrzewamy na małym ogniu. W międzyczasie cebulę siekamy w piórka, a jabłka w drobną kostkę. Kapustę czerwoną również siekamy, wrzucamy do miski i zalewamy gorącym octem. Kapusta dzięki temu nabierze bardziej intensywnego koloru. Następnie dodajemy jabłka, cebulę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku majerankiem, gałką muszkatołową i kminkiem.
Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości i smażymy, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypalił. Boczek po podsmażeniu powinien być chrupiący. Przygotowany boczek odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy odrobinę octu winnego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy przestudzony boczek, rodzynki i mieszamy. Całość polewamy przygotowanym sosem. Ponownie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę z kapusty wykładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.