Jak wygląda jedna z najbardziej popularnych sałat w wykonaniu Doradcy Smaku? To przepis finezyjny, lecz składający się z zaledwie kilku, lecz za to idealnie komponujących się ze sobą składników. Jeśli do tej pory jadaliście ją jedynie w restauracji, warto sprawdzić, jak ta klasyka zaadaptuje się na domowym gruncie.
Historia powstania sałaty Cezar owiana jest legendą, a nawet kilkoma jej wersjami. Na pewno wiadomo, że w pierwotnym składzie potrawy znalazły się: sałata rzymska, grzanki, czosnek oraz parmezan. Od tamtej pory powstało wiele wariacji na temat tej sałatki – chyba najpopularniejsza zawiera dodatek grillowanego kurczaka. Doradca Smaku zamiast tego proponuje nadanie sałatce słonego akcentu w postaci anchois.
Składniki:
1 sałata rzymska
4 kromek chleba tostowego
1 ząbek czosnku
2 jajka
50ml oliwy z oliwek
20g parmezanu
1/2 cytryny
4 fileciki anchois
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Musztarda rosyjska Prymat
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Pieczywo tostowe bez skórki kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Do grzanek na patelni dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy i po chwili przesypujemy grzanki na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z tłuszczu.
Do miski wkładamy sałatę, doprawiamy ją solą i pieprzem, a następnie posypujemy tartym parmezanem, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Dodajemy sok z połowy cytryny i wkruszamy jajko do sałaty. Kroimy anchois i również dodajemy do sałaty.
Na talerzu układamy liście sałaty z pozostałymi składnikami sałatki, posypujemy grzankami i jeszcze parmezanem. Opcjonalnie możemy podać taką sałatkę doprawioną ostrzej. Wystarczy dodać do odrobinę ostrej musztardy rosyjskiej.