Składniki:
130 g mąki pszennej
100 g semoliny
2 jajka
50 g masła
150 g świeżego łososia
100 g szpinaku
½ litra mleka
oliwa z oliwek
Papryka słodka mielona Prymat
Oregano Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy sos beszamel. Należy pamiętać, iż do przygotowania beszamelu trzeba wziąć dokładnie równą ilości masła i mąki. Na patelni rozpuszczamy 30 g masła i dodajemy taką samą ilość mąki i mieszamy. Przekładany do miseczki, następnie do tego samego garnka wlewamy niecałe pół litra mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wcześniej przygotowane masło z mąką, odrobinę soli oraz gałkę muszkatołową i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i odstawiamy na później.
Jeżeli jest taka potrzeba oddzielamy łososia od skóry.
Kroimy na małe kawałki, aby szybciej się smażył.
Na niezbyt mocno rozgrzaną patelnię rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy łososia. Solimy i smażymy cały czas mieszając. Gdy łosoś jest jeszcze lekko różowy przekładamy go z patelni i zostawiamy do wystygnięcia.
Na mocno rozgrzanej patelni smażymy szpinak. Usmażony szpinak odsączamy na sitku aby farsz nie był zbyt tłusty.
Ze 130 g mąki, 2 jajek, 100 g semoliny, odrobiny oliwy z oliwek i łyżeczki soli przygotowujemy ciasto.
Następnie przygotowujemy farsz. Do łososia dodajemy, oregano paprykę słodką i sos beszamel.
Nakładamy na rozwałkowane ciasto...
...i formujemy ravioli. Oprószamy mąką i wystawiany do lodówki na kilka minut.
Do gotującej osolonej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy al dente przez około 3-4 minuty.
Bon apetit.