4 pomidory,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 ogórek,
1,5 ząbka czosnku,
Pół cebuli,
60 ml octu winnego,
60 ml oliwy z oliwek,
Pół l Rosołu warzywnego Kucharek,
125 g pieczywa tostowego,
Tymianek Prymat,
Papryka słodka mielona Prymat,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.
Z pieczywa tostowego odkrawamy skórkę i kroimy w kostki.
Zalewamy połową porcji bulionu i połową porcji octu winnego. Miseczkę wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.
Pomidora kroimy w kawałki.
Ogórka drylujemy i miąższ również kroimy.
Cebulę kroimy w kostkę i całość wrzucamy do miski.
Dodajemy pokrojone pół papryki czerwonej i pół zielonej oraz pokrojony czosnek.
Dolewamy resztę porcji octu, oliwę z oliwek i mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i tymiankiem. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Pozostałe połówki papryki czerwonej i zielonej oraz pomidora kroimy w drobną kostkę i odkładamy do miseczki.
Miskę z warzywami wyjmujemy z lodówki, warzywa wrzucamy do blendera, dodajemy ok. 1/3 ich objętości namoczonego pieczywa i dokładnie blendujemy.
W razie potrzeby podlewamy wywarem warzywnym by ułatwić rozdrabnianie.
Po zblendowaniu przelewamy chłodnik przez sito przecierając łyżką aż do uzyskania gładkiej masy.
Chłodnik wlewamy do talerzy, posypujemy pokrojonymi wcześniej w kosteczkę warzywami i podajemy.
Bon apetit!