2 porcje:
300 g karkówki wieprzowej
300 g cielęciny
200 g boczku wędzonego
Ogóreczki konserwowe Smak
Chrzan tarty Smak
Marynata do karkówki:
Tymianek Prymat
Oregano Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Musztarda rosyjska Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony
Marynata do cielęciny:
Chili Pieprz cayenne Prymat
Kminek mielony Prymat
Oliwa z oliwek
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sos:
4 łyżki keczupu
20 ml wody
3 łyżki miodu
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
Na początku przygotowujemy marynatę do karkówki. Do miski wsypujemy po szczypcie ziół prowansalskich, tymianku i oregano. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do miski.
Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy łyżeczkę musztardy rosyjskiej.
Całość dokładnie mieszamy.
Karkówkę doprawiamy solą, mielonym pieprzem
...i dokładnie nacieramy marynatą z obu stron.
Cielęcinę posypujemy solą i mielonym pieprzem. Obtaczamy w oliwie z oliwek i posypujemy kminkiem mielonym i chili. Następnie kroimy boczek w grube plastry
...i rozpoczynamy grillowanie mięs.
Na rozgrzanego grilla wkładamy najpierw cielęcinę i grillujemy ją z obu stron łącznie przez ok. 4 minuty.
Po tym czasie mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. W tym czasie na grilla wrzucamy karkówkę i również grillujemy ok. 4 minuty z obu stron. Następnie dokładamy karkówkę do piekarnika.
W tym czasie grillujemy boczek przez ok. 4-5 minut i przygotowujemy sos. Do gorącego rondelka wlewamy 20 ml wody i czekamy aż zacznie się gotować. Wrzucamy 4 łyżki keczupu oraz 2-3 łyżki miodu. Mieszamy.
Dodajemy 1-2 łyżeczki musztardy.
Szykujemy talerze dekorując je świeżymi pomidorkami cherry, ogórkami konserwowymi i ziołami. Przygotowujemy trzy miseczki na sosy: przygotowany wcześniej sos miodowo-keczupowy, chrzan i musztardę rosyjską. Kawałki mięsa wykładamy obok siebie na talerzu i podajemy. Bon apetit!