2 porcje:
Sałata dębowa i karbowana
2 piersi z kurczaka
2 pomidory
1 papryka zielona
50 g namoczonych w wodzie rodzynek
1 szalotka
Kurkuma mielona Prymat
Papryka słodka Prymat
1-2 cytryny
Oliwa z oliwek
Świeża mięta
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Obrane ze skóry pomidory kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, a łupiny z miąższu kroimy w cieniutkie paseczki.
W cienkie plasterki kroimy również zieloną paprykę.
Następnie przygotowujemy talerze, na których podana będzie sałata. Największe liście dobrze umytej i osuszonej sałaty układamy na talerzu. Średnie liście zawijamy tak jak roladę, odkrawamy końcówkę i układamy na samym środku talerza.
By przygotować sos wyciskamy sok z cytryn,
dodajemy oliwę z oliwek oraz doprawiamy solą. Dodajemy trochę poszatkowanej świeżej mięty i dokładnie mieszamy by oliwa i sok się połączyły.
Kawałki papryki i pomidora mieszamy z odrobiną sosu i układamy dookoła „bukieciku” z sałat.
Pierś z kurczaka kroimy w plastry
...i doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę. Kurczaka doprawiamy z obu stron słodką papryką, smażymy razem z szalotką. Już na patelni posypujemy mięso kurkumą.
Smażymy z obu stron (po ok. 2 – 2,5 min. każdą) tak, by kurczak pozostał soczysty. Gdy kurczak jest gotowy, wyłączamy ogień, a na patelnię dorzucamy wcześniej namoczone rodzynki.
Chwilę wszystko mieszamy i wykładamy na talerze z sałatą. Całość polewamy oliwą z patelni oraz wcześniej przygotowanym sosem i podajemy.
Bon apetit!