200g ryżu
400 ml wody
Imbir mielony Prymat
1 papryka czerwona
1 ostra papryka
1 cebula
100 g masła
50 g kiełków sojowych
80 ml jasnego sosu sojowego
40 ml octu ryżowego
20 g sezamu
Pieprz cytrynowy Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
40 g cukru
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Połowę cebuli kroimy w drobną kostkę.
Do garnka wrzucamy kawałek masła,
wlewamy odrobinę oleju
...i podsmażamy cebulę.
Następnie dosypujemy ryż.
Gdy nabierze on koloru perłowego, wlewamy wodę
i przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Czekamy aż się zagotuje i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Po około 10-15 minutach, gdy ryż będzie miękki wyjmujemy go z piekarnika i dodajemy odrobinę masła. Wszystko mieszamy.
Paprykę czerwoną i ostrą kroimy w kawałki i czyścimy z gniazd nasiennych.
Następnie kroimy papryki w paseczki. Połowę cebuli siekamy w cienkie plastry.
Wrzucamy na patelnię paprykę czerwoną...
...cebulę, część papryki ostrej i kiełki sojowe.
Wszystko podsmażamy i dodajemy ocet ryżowy oraz sos sojowy.
Następnie wykładamy na talerze ryż (najlepiej za pomocą miseczki formując kopczyk), polewamy sosem, posypujemy wszystko sezamem. Bon apetit!