200g ryżu
400 ml wody
Imbir mielony Prymat
1 papryka czerwona
1 ostra papryka
1 cebula
100 g masła
50 g kiełków sojowych
80 ml jasnego sosu sojowego
40 ml octu ryżowego
20 g sezamu
Pieprz cytrynowy Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
40 g cukru
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Połowę cebuli kroimy w drobną kostkę.

Do garnka wrzucamy kawałek masła,

wlewamy odrobinę oleju

...i podsmażamy cebulę.

Następnie dosypujemy ryż.

Gdy nabierze on koloru perłowego, wlewamy wodę

i przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Czekamy aż się zagotuje i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Po około 10-15 minutach, gdy ryż będzie miękki wyjmujemy go z piekarnika i dodajemy odrobinę masła. Wszystko mieszamy.

Paprykę czerwoną i ostrą kroimy w kawałki i czyścimy z gniazd nasiennych.

Następnie kroimy papryki w paseczki. Połowę cebuli siekamy w cienkie plastry.

Wrzucamy na patelnię paprykę czerwoną...

...cebulę, część papryki ostrej i kiełki sojowe.

Wszystko podsmażamy i dodajemy ocet ryżowy oraz sos sojowy.

Następnie wykładamy na talerze ryż (najlepiej za pomocą miseczki formując kopczyk), polewamy sosem, posypujemy wszystko sezamem. Bon apetit!