Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro

Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro

200g ryżu
400 ml wody
Imbir mielony Prymat
1 papryka czerwona
1 ostra papryka
1 cebula
100 g masła
50 g kiełków sojowych
80 ml jasnego sosu sojowego
40 ml octu ryżowego
20 g sezamu
Pieprz cytrynowy Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
40 g cukru
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

1

Połowę cebuli kroimy w drobną kostkę.

 

2

Do garnka wrzucamy kawałek masła,

 

3

wlewamy odrobinę oleju

 

3

...i podsmażamy cebulę.

 

4

Następnie dosypujemy ryż.

 

4

Gdy nabierze on koloru perłowego, wlewamy wodę

 

5

i przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Czekamy aż się zagotuje i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

 

12

Po około 10-15 minutach, gdy ryż będzie miękki wyjmujemy go z piekarnika i dodajemy odrobinę masła. Wszystko mieszamy.

 

6

Paprykę czerwoną i ostrą kroimy w kawałki i czyścimy z gniazd nasiennych.

 

7

Następnie kroimy papryki w paseczki. Połowę cebuli siekamy w cienkie plastry.

 

8

Wrzucamy na patelnię paprykę czerwoną...

 

9

...cebulę, część papryki ostrej i kiełki sojowe.

 

10

Wszystko podsmażamy i dodajemy ocet ryżowy oraz sos sojowy.

 

13

Następnie wykładamy na talerze ryż (najlepiej za pomocą miseczki formując kopczyk), polewamy sosem, posypujemy wszystko sezamem. Bon apetit! 

bietka 13.04.2013 10:50
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak