100 g combra z królika
400 g mielonego mięsa z królika
400 g mielonej karkówki
400g mielonej cielęciny
250 g boczku wędzonego
2 jajka
2 szalotki
40 ml wina porto
Przyprawa do pieczeni Prymat
Majeranek otarty Prymat
Chrzan tarty Smak
Natka pietruszki
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Do miski wrzucamy mielone mięso królika, mięso wieprzowe i cielęcinę, a następnie wbijamy 1 jajko i jedno samo żółtko.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do pieczenia.
Dodajemy pokrojoną szalotkę i posiekaną natkę pietruszki.
Dolewamy ok. 40 ml wina i mieszamy.
Prostokątną formę do pasztetu wykładamy paskami boczku tak, żeby jego fragmenty wystawały poza formę.
W piekarniku przygotowujemy kąpiel wodną. Formę wypełniamy mięsem i gdy już będzie do połowy pełna, kładziemy na farszu pokrojony w paski, osolony comber.
Następnie wykładamy resztę farszu i nakrywamy fragmentami boczku, które wystawały na zewnątrz.
Przykrywamy formę pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 130 – 140 stopni na ok. godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy pasztet z piekarnika.
Czekamy aż wystygnie, kroimy i układamy na udekorowanych talerzach.
Podajemy z dodatkiem tartego chrzanu. Bon apetit!