Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem

2 jajka
Kilka kromek pieczywa tostowego
40 g kawioru z łososia
1 szalotka
100 g masła pokrojonego w kostki
50 ml śmietany 36%
40 ml wina białego wytrawnego
40 ml szampana
Imbir mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sól morska Prymat
Ocet
Do garnka wlewamy białe wino, wsypujemy drobno posiekaną szalotkę i gotujemy. Dodajemy imbir mielony i gotujemy aż prawie całe wino prawie wyparuje.
Z kromek pieczywa tostowego usuwamy skórki i kroimy w trójkąty. Następnie tosty wkładamy do rozgrzanego na ok. 180 stopni piekarnika aż się zarumienią.
W tym czasie przygotowujemy wodę w której ugotujemy jajka. Dolewamy trochę octu i przyprawiamy wodę solą.
Następnie do garnka z sosem dolewamy śmietanę i mieszamy.
Po chwili dodajemy kolejno kawałki masła i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia i utworzenia jednolitej masy. Zarumienione tosty wyjmujemy z piekarnika i układamy na osobnym naczyniu.
Do garnka z gotującą się wodą wkładamy delikatnie jajka i gotujemy na miękko przez 5 – 5,5 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy.
Do sosu dolewamy odrobinę szampana i mieszamy pozostawiając garnek na wolnym ogniu.
Na sam koniec, tuż przed podaniem, do sosu dodajemy szczyptę papryki ostrej.
Na talerze wykładamy kawior i układamy tosty.
Obrane jajka układamy na kawiorze i polewamy je letnim sosem winnym.
Talerz dekorujemy i podajemy danie, najlepiej w towarzystwie kieliszka szampana. Bon apetit!
Komentarze (2)