300 g udźca cielęcego
4 plastry szynki gotowanej
4 plastry sera ementaler
Pieprz czarny mielony Prymat
Kolendra cała Prymat
Oliwa z oliwek
30 g masła
Sól morska Prymat
Panierka:
Bułka tarta Prymat
1 jajko
Plastry cielęciny układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy.
Tak przygotowane mięso oprószamy solą, czarnym pieprzem i szczyptą kolendry.
Następnie na przyprawionym mięsie układamy plasterki szynki gotowanej i żółty ser.
Cielęcinę składamy na pół, znów przykrywamy folią spożywczą i ponownie rozbijamy.
Na osobnych talerzach szykujemy roztrzepane jajko i bułkę tartą na panierkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy masło.
Rolady obtaczamy z obu stron najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i układamy na rozgrzanej patelni.
Obsmażamy przez 3-4 minuty z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 – 190 stopni na 2,5 minuty. Po tym czasie obracamy roladki na drugą stronę i ponownie pieczemy 2-2,5 minuty. Wyjmujemy roladki z naczynia i układamy na talerzu.
Całość oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i podajemy. Bon apetit!