Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

0,5 kg grzybów: kurki, kolczak obłączasty
1 szalotka
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Olej
30 g masła
1 pomidor
Posiekana natka pietruszki
Gałka muszkatołowa Prymat
Tymianek otarty Prymat
40 ml białego wina
4 pomidorki sherry
Sól morska Prymat
Pieprz kolorowy w młynku Prymat

 

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.

 

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Następnie kroimy wszystkie grzyby i pomidora w średnie kawałki.

 

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Przygotowujemy dwie patelnie, na jednej podgrzewamy oliwę z oliwek, na drugiej olej z odrobiną masła. Na bardzo gorącą patelnię z oliwą wrzucamy kolczaki i przyprawiamy solą oraz pieprzem kolorowym. Gdy grzyby puszczą wodę, przekładamy je do patelni z rozgrzanym olejem i masłem.

 

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Tak samo postępujemy z kurkami. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, a gdy puszczą wodę, przekładamy je na drugą patelnię do smażących się kolczaków i mieszamy.

 

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka tak, by odcedzić je od pozostałego oleju.

 

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek .

 

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Dla smaku można dolać odrobinę białego wina. Podsmażamy wszystko na małym ogniu.

 

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do powstałego sosu dorzucamy odrobinę masła.

 

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Wszystko mieszamy aż masło się rozpuści. Patelnie stawiamy z powrotem na ogniu i wrzucamy grzyby. Dodajemy pokrojone pomidorki sherry. Zwiększamy nieco ogień i smażymy wszystko 3-4 minuty.

 

Doradca Smaku, odc. 21: Grzyby po prowansalsku

Gotowe danie wykładamy na talerze i podajemy. Bon apetit!

03.04.2013 16:35
sprawdziłem ale dodałem makaron i wyszło super! smak rewelacja
yt_wolow 02.04.2013 21:03
pycha sprawdzilem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak