0,5 kg grzybów: kurki, kolczak obłączasty
1 szalotka
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Olej
30 g masła
1 pomidor
Posiekana natka pietruszki
Gałka muszkatołowa Prymat
Tymianek otarty Prymat
40 ml białego wina
4 pomidorki sherry
Sól morska Prymat
Pieprz kolorowy w młynku Prymat
Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.
Następnie kroimy wszystkie grzyby i pomidora w średnie kawałki.
Przygotowujemy dwie patelnie, na jednej podgrzewamy oliwę z oliwek, na drugiej olej z odrobiną masła. Na bardzo gorącą patelnię z oliwą wrzucamy kolczaki i przyprawiamy solą oraz pieprzem kolorowym. Gdy grzyby puszczą wodę, przekładamy je do patelni z rozgrzanym olejem i masłem.
Tak samo postępujemy z kurkami. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, a gdy puszczą wodę, przekładamy je na drugą patelnię do smażących się kolczaków i mieszamy.
Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka tak, by odcedzić je od pozostałego oleju.
Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek .
Dla smaku można dolać odrobinę białego wina. Podsmażamy wszystko na małym ogniu.
Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do powstałego sosu dorzucamy odrobinę masła.
Wszystko mieszamy aż masło się rozpuści. Patelnie stawiamy z powrotem na ogniu i wrzucamy grzyby. Dodajemy pokrojone pomidorki sherry. Zwiększamy nieco ogień i smażymy wszystko 3-4 minuty.
Gotowe danie wykładamy na talerze i podajemy. Bon apetit!