Doradca Smaku, odc. 15: Sałata Lyońska z jajkiem w koszulce

Składniki:
1 sałata lodowa
1 mała sałata karbowana
2 garści listków botwinki
40 g boczku
200 g chleba tostowego
2 jajka
1 żółtko
1 pomidor
ocet
oliwa z oliwek
Musztarda sarepska Prymat
Pieprz ziołowy Prymat
Sól morska Prymat
Boczek kroimy w grubą kostkę. Z pieczywa tostowego odkrawamy skórki i także kroimy w grubą kostkę
Boczek smażymy na patelni.
Zdejmujemy boczek i na odrobinie oliwy smażymy grzanki na złoty kolor.
Następnie przygotowujemy sos vinaigrette. Do miski wrzucamy żółtko, dodajemy łyżeczkę musztardy i odrobinę octu,...
...a następnie powoli dolewamy oliwę cały czas energicznie mieszając tak, aby wszystkie składniki połączyły się i powstała emulsja. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Do garnka z gotującą się wodą dodajemy ocet i szczyptę soli.
Jajko wbijamy do miseczki, a następnie ostrożnie wlewamy do gotującej się wody. Woda nie może być wrząca.
Za pomocą łyżki formujemy z jajka okrągły kształt.
Wyjmujemy przygotowane jajko w koszulce.
Na talerzu układamy sałatę lodową, sałatę karbowaną i botwinkę, dodajemy grzankę i boczek.
Na wierzchu kładziemy jajko, a na bokach talerza układamy plasterki pomidorów do dekoracji.
Całość polewamy sosem vinaigette i podajemy. Bon apetit.
Komentarze (4)