Na dobry początek tygodnia proponujemy ciepłe i sycące danie, które oczarowuje idealnie skomponowanymi świeżymi smakami i kolorami. Koniecznie je przygotujcie – uraduje Wasze żołądki i wprawi Was w dobry nastrój.
Pełen witamin zielony świeży szpinak, żywa czerwień pomidorków cherry oraz aromatyczna woń dobranych przypraw to kwintesencja dzisiejszej propozycji. Posypka z parmezanu na parującym daniu z potrawą dopełni całości.
Składniki:
150g makaronu
150g szpinaku
200g parmezanu
50g masła
6 pomidorków cherry
20 ml oliwy z oliwek
Przyprawa do dań z makaronu Prymat
Oregano Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Świeży umyty szpinak podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem – dość krótko, aby szpinak pozostał zielony. Szpinak mieszamy, doprawiamy solą morską i pieprzem, przekładamy na sitko do odsączenia. W garnku gotujemy osoloną wodę. Pomidorki cherry kroimy na pół. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Smażymy na niej pomidorki cherry, doprawiamy solą, pieprzem czarnym mielonym Prymat i oregano Prymat. Smażymy krótko, aby się nie rozpadły, a następnie przekładamy na sitko do szpinaku.
Do gotującej się wody wkładamy makaron i gotujemy go al’dente. Odcedzamy i w tym samym garnku po gotowaniu doprawiamy ugotowany makaron przyprawą do makaronów, dodajemy pomidorki ze szpinakiem. Wszystko ze sobą mieszamy, dolewamy oliwę z oliwek i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy makaron na talerz i podajemy z parmezanem.