Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35

28.04.2016

Dzisiaj obiecuję Wam powrót do smaków dzieciństwa i pysznej kuchni bazującej na polskiej tradycji. Główną bohaterką jest tutaj fasola Jaś z dodatkiem aromatycznej kiełbasy krakowskiej suchej. Nieco awangardy wprowadzi dodatek serka mascarpone, który w połączeniu ze śmietaną zapewni kremową, aksamitną konsystencję.

Taką zupą fasolową olśnicie swoich bliskich. Z jednej strony poczują polski, tradycyjny smak, dobrze znany i budzący przyjemne skojarzenia – z drugiej natomiast – zaskakujące elementy, które wzbogacą ich doznania. Ciekawym dodatkiem jest tutaj opalona na palniku papryka, która doda dymnego, nieco wędzonego akcentu, który świetnie uzupełni się z aromatem krakowskiej suchej kiełbasy. Przyprawami, które fantastycznie komponują się z daniami zawierającymi fasolę jest Przyprawa do dań z fasoli, cząber oraz kminek. Nie tylko podkręcają smak fasoli, ale także sprawiają, że staje się ona lżej strawna. Polecam Wam gorąco!

 

Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35

Składniki:
500 g fasoli Jaś
1,5 l Rosołu z kury Kucharek
100 ml śmietany 30%
2 łyżki serka mascarpone
1 cytryna
10 plastrów kiełbasy krakowskiej suchej
1 papryka czerwona
Pęczek natki pietruszki
Do smaku: Kminek mielony, Przyprawa do dań z fasoli, Cząber, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

Sposób przygotowania:

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy rosołem i przyprawiamy do smaku kminkiem oraz Przyprawą do dań z fasoli. Gdy fasola będzie miękka, dodajemy cząber do smaku i rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremu. Do zupy wlewamy śmietanę i dodajemy mascarpone oraz odrobinę soku z cytryny. Przyprawiamy do smaku pieprzem.

Plastry krakowskiej suchej rozkładamy pojedynczo na wyłożonej pergaminem blasze lub kroimy w cienkie paski i wstawiamy na ok. 5-6 min do piekarnika nagrzanego do 160̊C. Paprykę czerwoną opalamy, przekładamy do zimnej wody, po czym dokładnie obieramy ze skóry. Obraną paprykę kroimy w drobną kostkę.

Każdą porcję zupy posypujemy krakowską suchą, papryką oraz posiekaną natką pietruszki. Możemy polać olejem koprowym. 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 28.11.2016 22:10
Krem wypróbowany, jest wyśmienity, czomber dodaje nutkę wyjątkowości. Niestety innym domownikom nie posmakowala :(
Maridka19 30.04.2016 15:17
O tak takie zupy to są nie tylko zdrowe ale i bardzo smaczne :)
Anonimowy 29.04.2016 08:03
To jest to, co tygryski lubią najbardziej ;-)
prymat