Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc.29
Czy sernik zawsze musi być na słodko z rodzynkami i skórką pomarańczową? Otóż nie! Dzisiaj to udowodnimy i przygotujemy sernik wytrawny. W sernikach na słodko pojawiają się bakalie, u nas natomiast takim dodatkiem będzie ser camembert pokrojony w drobną kostkę.
Sernik na słono trzeba jeszcze odpowiednio przyprawić - dodajemy tradycyjnie pieprz i sól do smaku, a dodatkowo imbir. Z takim sernikiem idealnie komponować się będą smażone grzyby, np. borowiki, odpowiednio doprawione.
Aby sernik zrobił większe wrażenie, możemy podać go na skwierczącej patelni.
Sernik z dynią i ricottą
100 g miękkiego masła
4 jajka
250 g sera ricotta
240 g purée z dyni
240 g sera camembert
1 szalotka
125 g mrożonych borowików
Masło klarowane do smażenia
Imbir mielony Prymat
Tymianek Prymat
Rozmaryn Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz kolorowy Prymat
Spód
100 g słonych krakersów
20 g klarowanego masła
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wykładamy pergaminem. Krakersy rozdrabniamy blenderem na proszek, dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie wykładamy równomiernie na spód tortownicy, ugniatamy i wstawiamy na ok. 10 min do piekarnika nagrzanego do 180̊ C.
Przygotowujemy puréez dyni: dynię kroimy na kawałki, skrapiamy miodem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊ C na ok. 15 min. Po wyjęciu miksujemy na purée.
Masło ucieramy, stopniowo dodając jajka. Następnie dodajemy ser ricotta i dalej ucieramy. Gdy składniki połączą się dokładamy do masy purée z dyni i dokładnie mieszamy. Masa będzie miała dość rzadką konsystencję. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser camembert, przyprawiamy do smaku imbirem, kolorowym pieprzem i solą morską. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy na ok. 40 min do piekarnika nagrzanego do 160̊ C.
Grzyby rozmrażamy i blanszujemy (wrzucamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie zanurzamy w wodzie zimnej). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła i smażymy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę oraz grzyby. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, rozmarynem oraz czarnym pieprzem i solą. Upieczony sernik podajemy z podsmażonymi borowikami.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się