W polskiej kuchni ryb jemy stosunkowo mało, a jeśli już to najbardziej lubimy pstrąga i łososia. Jeśli pstrąg, to najlepiej zapiekany z warzywami, albo po prostu z pietruszką i masłem. Pstrąg ma delikatny smak, który przełamany słodyczą rodzynek i intensywnym smakiem kaparów będzie smakował wyśmienicie. Musztarda doda nutki pikanterii.
Tak przygotowany farsz nakładamy na rozłożone płaty pstrąga w dużej ilości. Następnie przygotowujemy sos z porów - na patelni pory są ostrzejsze, dlatego dodajemy białego wina, które wyciszy tę ostrość. Na koniec dodajemy śmietany, która dodatkowo złagodzi smak.
A tak przygotujecie rybę, która zachwyci Waszych domowników:
Roladki z pstrąga w sosie porowym
3 filety z pstrąga
6 plastrów wędzonego surowego boczku
2 łyżki kaparów Smak
2 łyżki rodzynek
Musztarda sarepska Prymat
Pieprz cytrynowy Prymat
Natka pietruszki Prymat
3 łyżeczki masła
Olej rzepakowy
Sos porowy
1 por
1 cebula
50 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany 30%
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Do miski wsypujemy rodzynki, kapary i dodajemy 2 łyżeczki musztardy sarepskiej. Doprawiamy dużą ilością suszonej natki pietruszki i mieszamy.
Plastry boczku układamy po 2 tak, żeby nachodziły na siebie. Filety z pstrąga układamy skórą do dołu na plastrach boczku, oprószamy pieprzem cytrynowym i nakładamy przygotowany farsz z rodzynek i kaparów. Każdą porcję zawijamy formując roladki i spinamy wykałaczką. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, który smarujemy delikatnie olejem. Wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 190̊ C.
Sos porowy: białe części pora kroimy w paski, cebulę w grubszą kostkę. Pora i cebulę smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy składniki zeszklą się wlewamy białe wino. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem. Wlewamy śmietanę i smażymy razem, aż składniki połączą się w sos o kremowej konsystencji.
Upieczone roladki podajemy na sosie porowym. Możemy udekorować je pomidorkami cherry oraz skropić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy).
Pamiętajcie, że przed podaniem z roladek usuwamy wykałaczki.
Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku, o godz. 20.10, w telewizji TVN.