Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Roladki z pstrąga w sosie porowym, odc. 28

W polskiej kuchni ryb jemy stosunkowo mało, a jeśli już to najbardziej lubimy pstrąga i łososia. Jeśli pstrąg, to najlepiej zapiekany z warzywami, albo po prostu z pietruszką i masłem. Pstrąg ma delikatny smak, który przełamany słodyczą rodzynek i intensywnym smakiem kaparów będzie smakował wyśmienicie. Musztarda doda nutki pikanterii. 

Tak przygotowany farsz nakładamy na rozłożone płaty pstrąga w dużej ilości. Następnie przygotowujemy sos z porów - na patelni pory są ostrzejsze, dlatego dodajemy białego wina, które wyciszy tę ostrość. Na koniec dodajemy śmietany, która dodatkowo złagodzi smak. 

A tak przygotujecie rybę, która zachwyci Waszych domowników:

roladkipstrag

Roladki z pstrąga w sosie porowym

 

3 filety z pstrąga

6 plastrów wędzonego surowego boczku

2 łyżki kaparów Smak

2 łyżki rodzynek

Musztarda sarepska Prymat

Pieprz cytrynowy Prymat

Natka pietruszki Prymat

3 łyżeczki masła

Olej rzepakowy

 

Sos porowy

1 por

1 cebula

50 ml białego wytrawnego wina

100 ml śmietany 30%

Sól morska Prymat

Pieprz czarny Prymat

 

Do miski wsypujemy rodzynki, kapary i dodajemy 2 łyżeczki musztardy sarepskiej. Doprawiamy dużą ilością suszonej natki pietruszki i mieszamy.

Plastry boczku układamy po 2 tak, żeby nachodziły na siebie. Filety z pstrąga układamy skórą do dołu na plastrach boczku, oprószamy pieprzem cytrynowym i nakładamy przygotowany farsz z rodzynek i kaparów. Każdą porcję zawijamy formując roladki i spinamy wykałaczką. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, który smarujemy delikatnie olejem. Wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 190̊ C.

Sos porowy: białe części pora kroimy w paski, cebulę w grubszą kostkę. Pora i cebulę smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy składniki zeszklą się wlewamy białe wino. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem. Wlewamy śmietanę i smażymy razem, aż składniki połączą się w sos o kremowej konsystencji.

Upieczone roladki podajemy na sosie porowym. Możemy udekorować je pomidorkami cherry oraz skropić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy).

Pamiętajcie, że przed podaniem z roladek usuwamy wykałaczki.

 

Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku, o godz. 20.10, w telewizji TVN. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak