Doradca Smaku IV: Pudding z kaszy manny ze smażoną chałką i truskawkami, odc.12
Pudding to popularny angielski deser, który swoją konsystencją przypomina budyń. Można podawać go na ciepło i na zimno, z owocami świeżymi i kandyzowanymi. Z pewnością jest to słodka i smaczna propozycja, którą można rozkoszować się zaraz po wykwintnym obiedzie w brytyjskim stylu.
Czasem przychodzi moment, że po smacznym obiedzie mamy ochotę na jakiś słodki deser. Pomysłów jest wiele i są inspirowane kuchniami z różnych zakątków świata. Dzisiaj wyruszamy w kulinarny podbój angielskich smaków i popularnego tam deseru – puddingu.
W wersji oryginalnej przygotowuje się go z kaszy mannej, ale nie brakuje też propozycji z ryżem w roli głównej. Jeśli chodzi o dodatki to można komponować je dowolnie. Andrzej Polan wybrał truskawki i kawałek chałki, a całość dla smaku oprószył cukrem pudrem i cynamonem. Efekt – palce lizać! Spróbujecie? Przepis znajdziecie poniżej!
Składniki:
400 truskawek
200 g cukru kryształu
60 ml soku z pomarańczy
500 ml mleka
200 g kaszy manny
2 łyżki masła klarowanego
1 chałka
50 g cukru pudru
1 cytryna
Do smaku: Wanilia laski, Ziele angielskie mielone, Goździki całe, Cynamon mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Truskawki kroimy w ćwiartki, wrzucamy do miski, dodajemy 50 g cukru, sok z pomarańczy i odrobinę ziela angielskiego. Mleko wlewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy ziarna z laski wanilii, a puste laski łamiemy i również wrzucamy do garnka. Do mleka dodajemy cukier kryształ. Po chwili wyjmujemy laski wanilii i cały czas mieszając wsypujemy kaszę. Gotujemy. Gdy całość osiągnie konsystencję gęstej śmietany, przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy kilka goździków. Na rozgrzanym maśle przyrumieniamy pokrojoną na kawałki chałkę. Pudding z kaszy podajemy z chałką i truskawkami. Całość oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem oraz startą skórką z cytryny.
Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku, o godz. 20.10, w telewizji TVN.
Komentarze (4)