Macie przed sobą piękny filet z łososia i nie wiecie jak go przygotować? To mięso o bardzo określonym i intensywnym smaku, dlatego uważnie uzupełniajmy je innymi dodatkami. Wyjątkowo pasuje do niego pieprz cytrynowy oraz pikle. W arkana przyrządzania smakowitych dań z łososia wprowadzi Was dzisiaj Doradca Smaku.
Oprószony pieprzem cytrynowym oraz bficie posmarowany śmietaną 30% od strony mięsa łosoś trafi wprost do piekarnika. Dlaczego śmietana? Ponieważ jest to idealny patent, aby zapobiec wyschnięciu mięsa. Danie uzupełni sałatka, która powstanie z marynowanych patisonów, ogóreczków, cebulki perłowej z dodatkiem świeżej czerwonej papryki, kwaśnego zielonego jabłka oraz zielonego szczypioru z młodej cebulki. Czy brakuje czegoś jeszcze? Doradca Smaku proponuje przygotowanie świeżego i intensywnie zielonego sosu z młodego szpinaku, koperku, natki pietruszki, odrobiny oleju oraz kopiatej łyżeczki musztardy chrzanowej.
400 g filetu z łososia ze skórą
100 ml śmietany 30%
Pieprz cytrynowy Prymat
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat
Sałatka
Kilka Patisonów Smak
1 słoik Ogóreczków konserwowych Smak
1 słoik Cebulki perłowej Smak
1 czerwona papryka
1 zielone jabłko
Sos:
2 garści młodego szpinaku
1 pęczek natki pietruszki
2 pęczki świeżego koperku
Musztarda chrzanowa Prymat
Olej rzepakowy
Filet z łososia dokładnie oczyszczamy z łusek, dzielimy na dwie części i kładziemy skórą do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy śmietaną, posypujemy solą oraz pieprzem cytrynowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160°C na ok. 10 – 20 min (czas pieczenia zależy od grubości filetów).
Sałatka: patisony, ogóreczki, cebulkę odsączamy z zalewy. Patisony kroimy na ćwiartki i przekładamy do dużej miski, następnie dodajemy całą cebulkę perłową, pokrojoną w paski paprykę, ogóreczki konserwowe (całą zawartość bez zalewy), zielone jabłko pokrojone w paski, posiekany szczypiorek i odrobinę oleju. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
Sos: do malaksera wkładamy szpinak, natkę pietruszki, koperek, dodajemy 1 łyżkę musztardy chrzanowej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy odrobinę oleju i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy w trakcie miksowania jeszcze odrobinę oleju dla uzyskania kremowej konsystencji.
Łososia podajemy z sałatką polaną sosem.