Dodatki podawane do obiadu powinny współgrać z serwowanym mięsem. Do pieczonego kurczaka pasuje klasyczna mizeria, surówka, sałatka coleslaw ale też połączenie zielonego groszku i marchewki. Czasem proste rozwiązania są najlepsze, dlatego warto po nie sięgać!
Gdy w ferworze codziennych spraw i obowiązków nie mamy czasu, aby przygotować wyszukany obiad, warto sięgnąć po proste, ale smaczne rozwiązania. Pieczony kurczak to jedna z takich propozycji, która nigdzie nas nie zawiedzie. Chociaż zawsze przygotowujemy go w podobny sposób, to możemy w zależności od smaku czasem przyrządzić go w klasyczny sposób, na ostro lub też w wersji ziołowej. W tej kwestii kurczak daje nieograniczone możliwości i od nas zależy jaki smak i aromat nabierze.
Warto również nie ograniczać się przy doborze dodatków. Rumiany i aromatyczny kurczak doskonale współgra z mizerią, tradycyjną surówką ale też z połączeniem zielonego groszku, z marchwią i ostra papryką. Intensywnie zielono-pomarańczowy akcent sprawia, że taki obiad apetycznie prezentuje się na talerzu, zachęcając do tego, aby się w nim rozsmakować i od czasu do czasu w taki sposób go podawać.
Doceniacie proste i klasyczne rozwiązania, czy zdecydowanie chętniej eksperymentujecie ze smakami w zaciszu swojej kuchni?
Składniki:
1 cały kurczak
300 g masła
2 cytryny
Pęczek natki pietruszki
1 mały korzeń selera
1 czerwona cebula
Olej rzepakowy
Do smaku: Przyprawa do kurczaka i dań z drobiu, Przyprawa curry, Tymianek, Sól morska gruboziarnista, Pieprz kolorowy, Pieprz czarny Prymat
Sałatka:
1 biała cebula
1 marchewka
½ ostrej czerwonej papryki
10 g masła
200 ml gęstego mleka kokosowego
400 g mrożonego groszku
Sposób przygotowania:
W 2 l ciepłej wody rozpuszczamy 4 czubate łyżki soli. W tak przygotowanej solance zanurzymy kurczaka i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Masło ucieramy, dodajemy tymianek, otartą skórkę z cytryny, kolorowy pieprz i sól oraz garść posiekanej natki pietruszki. Całość ponownie ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego.
Po wyjęciu kurczaka z lodówki poluzowujemy skórę i wciskamy pod nią masło. Cytrynę kroimy na mniejsze cząstki, seler i czerwoną cebulę w średnią kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku tymiankiem, pieprzem kolorowym i solą. Dokładnie mieszamy, faszerujemy kurczaka i spinamy go wykałaczkami. Kurczaka z wierzchu posypujemy Przyprawą do kurczaka, przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 60 min w 160°C.
Sałatka: pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę podsmażamy na oleju. Wrzucamy plastry marchewki oraz papryki i smażymy, aż marchew będzie miękka. Następnie dodajemy odrobinę masła i curry. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, dodajemy groszek, sól i czarny pieprz.
Upieczonego kurczaka podajemy na sałatce z groszku i marchewki.